Vad vore ett malmtåg utan malmvagnar?
Att transportera så mycket som möjligt i ett tåg med så få vagnar som möjligt har varit något som drivit utvecklingen i över 130 år. Här hittar du lite infomraiton om de malmvagnar som finns i våra samlingar. Allt från de första byggda 1886 fram till dagens vagnar byggda i slutet av 1900-talet.
Den allra första malmvagnen som byggdes för S.N.J. Inför Luleås 400-årsfirande renoverades vagnen av LKAB i Kiruna.
Denna vagn kom något senare i S.N.Js serie. Inför Luleås 400-årsfirande renoverades vagnen av LKAB i Kiruna.
Det visade sig snart att vagnarna inte kunde lasta så mycket som man ville. Därför byggdes de leverade vagnarna om och fick en "krage" för att rymma mer malm.
Efter man upptäckt att vagnarna inte kunde lasta så mycket som man ville så gjorde man om konstruktionen. Vagnarna fick större korgar redan från fabrik, 473 är en sådan vagn.
1900-årsstandard, tillverkad i 400 exemplar
1908 kom man fram till en ny standard, totalt 2730 exemplar byggdes fram till 1931!
Under åren 1950-1953 levererades 1750 nya vagnar, som byggde på samma teknik som 1908-årsmodell.
Äldre vagnar med underreden i god kondition försågs i Notviken med ny korg, ny bromsutrustning och 18 tons axlar, vilket gjorde dem ekvivalenta med 1950 år modell. 1383 st vagnar omkorgades 1952 - 1965.
Denna vagn fick större korg för att kunna transportera järnmalmspellets.
Sista tåget med treaxliga vagnar lossades den 27 januari 1986 på Svartön, våran vagn gick med i just det tåget och har sedan dess stått orörd.
Denna vagn blev den sista utvecklade treaxliga vagnen och byggdes 1957. De blev aldrig riktigt lyckade och man valde att inte vidare utveckla treaxliga malmvagnar.
Denna vagn kom till efter att man kom längre med treaxliga Mar-vagnarna. Förslag fanns då att bygga lådvagnar av amerikansk modell.
Eftersom botten tömning sakandes så blev vagnarna inte lyckade, då man var tvungen att vända på vagnen för att få ut malmen.
Efter försöken med lådvagnar började man försöka få fram en vagn med botten tömning. Man hade stora problem med att hitta en luckkonstruktion som tömde vagnarna tillräckligt snabbt.
Efter 10 års testande med olika 3- och 4-axlade provvagnar hade man kommit fram till en luckkonstruktion som kunde godkännas. Detta kom nu att bli ryggraden bland vagnarna.
Text kommer!
Text kommer!
Text kommer!